Tom's FotoPage

By: Tom Tom Tobacco

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 29-Oct-2008 01:39 Email | Share | | Bookmark
Shooting Portfolio

Mula2 skali, thanks to Mr Rejim aka Laksamana Rejim Ganas for the invitation and organizing this photoshoot. For some reason and deal with collaborated parties, this photo shoot have to be limited to a few person only. Sori la geng, tak ajak, bukan tak nak..tapi dorang deal camtu kat Rejim.

Location asal, gellery 3R, tapi sebab Reffive bz, so kami terpaksa cari alternative lain. So last2 main kat luar stadium je.

About the shooting :

Organizer & proposal : Rejim
Co Organizer : Baby

Photographer : Rejim, aku n yo king fard.
Light : aku n rejim
Setup : Yo

Lighting ilham dari ADimodel.

Make Up : Baby (aku akan update contact info dia nanti)

Wardrobe : Butik 3R, Stadium Darul Makmur mengadap ke Hotel Vegetarian

Model : Along & Mimi (aku akan update contact dorang. Skilled model ni, bukan cap ayam punya)


Edited by Tombak Berapi

Model : Along

Model : Along jugak



Gambar mimi tak update lagi, so tunggu la.

Thanks for viewing.

Sori kalau tak memuaskan, saya masih belajar

Thanks
Tom Pixture Photokari by Gezzeg


Tuesday, 28-Oct-2008 10:12 Email | Share | | Bookmark
Ain & Izad - Kempadang Perdana, Sg Soi



Ni sekadar preview je, full coverage akan menyusul


Saturday, 25-Oct-2008 01:04 Email | Share | | Bookmark
Bersama Photographer Diraja Mr Rejim ke Istana Pekan

Semalam aku bersama Rejim cover event birthday Sultan Pahang. Later aku update. Buat masa ni aku up dulu gambar Fauziah Latif. Aku rasa aku dah jatuh cinta kat Fauziah Latif.

Kak Gee, I love u...



Thursday, 23-Oct-2008 20:25 Email | Share | | Bookmark
Her name is Pat, she is a student

Hi, bertemu lagi dalam rancangan satu gambar banyak cerita..Kali ini mangsa saya, Pat, my model way back before dan gambar yang digunakan diambil ketika casting dulu..

Kali ni tak ada cerita pasal alien, pasal nuklear, tak ada...kali ni nak citer pasal apa yang aku tgk baru2 nih and aku cuba buat.


Ni gambar asal selepas retouch wajib aku (level,curve,saturation,color balen). Gambar diambil menggunakan 2 point strobe. Softbox kat front, just about 2 - 3 feet from model, and from behind with color gel for highlight.


Editing yang pertama ni, aku guna toning kat atas original layer dan set dia jadi screen untuk dapatkan efek fog.


Gambar yang ini sikit je adjustment dari yang mula2, aku tukar blending dr screen ke overlay pastu main ngan opacity. Pastu wat satu layer lagi n brush ngan kaler ikut suka aku (korang pun leh ikut suka) guna 2 3 kaler lagi baik. Pastu gi kat render>fiber set ikut sedap mata anda dan akan korang dapati step yang brush 2 - 3 kaler tadi sia2 je sebab fiber efek buat jadi mono kaler.hahaah..aku pun terkena tadi.pastu main je opacity dan eraser. ilham dari Manny Librodo & Pinardi


Gambar2 ni ilham dari Jill Greenberg n Dave Hill. Belah kiri tu soft sikit, belah kanan sharp sikit.Aku tak tau nak pilih yang mana, jadi korang tolong la bg komen yang camne lagi okeh?

Sampai disini saje edisi kali ni, aku nak wat disclaimer sikit la, ini bukan tutorial, tapi lebih kepada journal aku. Kalau korang ikut apa yang aku type pun belum tentu dapat, sebab aku pun tak tau aku wat apa. terlalu banyak repeated step, brush, filter, blend dan macam2 lg untuk dapatkan hasil macam gambar ke-2 dan seterusnya. Semua gambar diedit dalam masa ..eh dah kol 5pg?maknenya dah 5jam aku ngadap.Dan aku belum berpuas hati. Banyak lagi yang perlu aku improve.

Minta maaf andai ada yang terasa.

Terima kasih

tom



Thursday, 23-Oct-2008 17:09 Email | Share | | Bookmark
Tan Sri Tengku Razaleigh di rumah terbuka Dato Ahmad Tajuddin

Baru-baru ini aku berpeluang mengambil gambar gambar di majlis jamuan raya Dato Ahmad Tajuddin. Antara yang paling ditunggu-tunggu ialah kehadiran Tan Sri Tengku Razaleigh yang akan mengadakan sidang akhbar setelah majlis tamat.



Tan Sri Tengku Razaleigh - aku biasa ambil gambar VVIP ni, dari Sultan dan Raja, politician ke artis. Tapi ketika ambil gambar Ku Li, rasa lebih in person, lebih-lebih lagi ketika itu, pejuangannya memuncak (korang pun tau perjuangan apa kan?). Pesona dan kredibiliti beliau terpancar, mungkin sebab darah raja kot?ataupun karisma beliau sebagai pemimpin.


Bersama tuan rumah, Dato Ahmad Tajuddin, seorang pemimpin yang disukai rakyat. Tegas dan berani. Tahniah Dato kerana memenangi Ketua Bahagian Paya Besar.


Main cak-cak amik gambar candid Dato.


Serius, hujah-hujah Ku Li tentang matlamat dan rancangan beliau membuatkan suasana yang sebelum itu riuh, tiba-tiba sunyi. Aku respek gila kat reporter yang datang, Ku Li cakap agak pelahan, tapi dorang boleh dengar. Betul2 komando pen dan kertas.


Bukan sebarang vignet, ni janggut dan dagu Gezzeg..ahahahah


Senyuman seorang ahli politik


Diminati ramai, admires Ku Li dari semua peringkat umur.

Diharap tidak dipandang serius terhadap segala caption gambar-gambar, hanya sekadar pelengkap cerita dan bukannya fakta yang boleh diguna pakai. Jika ada tersinggung perasaan, mohon maaf dari saya. Kecuali tentang kemenangan Dato Ahmad Tajuddin sebagai Ketua Bahagian Paya Besar. Tahniah sekali lagi.

Terima kasih
Tom


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net